Aubade aan Wim en Nettie van Weelden

2018 12Wimvanweeldenaubade

Lief bruidspaar, kinderen, familie en andere aanwezigen,
Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft in 2008 een belangwekkend rapport uitgebracht. De titel van dat rapport was: ‘Koorlidmaatschap en Huwelijkstrouw gaan hand in hand’. Het voert te ver om diep in de gaan op de bevindingen in dit rapport, maar ik wil jullie toch graag een interessant detail uit dit rapport laten horen; het gaat om een citaat uit het voorwoord van toenmalig directeur van het SCP, Paul Schnabel. Hij schreef: “Uit een veldonderzoek, gedaan bij mannenkoren in Oostelijk Gelderland, met name het oostelijk deel van de gemeente Doetinchem, is gebleken dat muzikaliteit, stemklank, inzet, repetitiebezoek en invoegen in het geheel, met name bij leden die een aaneengesloten huwelijksperiode van 25 jaar of meer mochten of mogen genieten, op een ongekend hoog niveau is aangeland. Die invloed is overigens wederkerig”. Tot zover dit citaat. Tot uw informatie: dit rapport is nog te bestellen bij de afdeling antiquariaat van het SCP.

Welaan Nettie en Wim, als deze conclusie in 2008 al getrokken kon worden (jullie waren toen pakweg 40 jaar getrouwd), hoeveel meer kunnen we dat nu, op jullie 50-jarige bruiloft, beamen. Het zou mij niets verbazen wanneer onze veelgeprezen muzikaal leider Ben Simmes binnenkort uit de leden van ons mannenkoor die 50 jaar of meer getrouwd zijn, bij een van de volgende optredens een octet gaat formeren dat menigeen verbaasd zal doen staan om zijn heldere stem- en samenklank, vergezeld van buitengewoon fraaie toonzetting.
Goed dan, voorlopig genoeg over de wisselwerking tussen huwelijkstrouw en muzikaliteit. Hoewel me nog even van het hart moet dat toen ik, (en dan praat ik over de periode dat onze positie in het koorgebeuren nog niet overhoop was gegooid door de moderniteit), dus toen ik naast jou mocht staan bij het repeteren, ik je zelden of nooit op een foutje heb kunnen betrappen. Alweer een bewijs voor de aangehaalde stelling uit het rapport van het SCP.
Trouwens, voor een aantal andere aandachtsgebieden van ons koor heb je je ook bijzonder verdienstelijk gemaakt, Wim. We noemen o.a. de inventarisatieslag die je destijds hebt gemaakt, in samenwerking met Gery Rutten, van alle GM-partituur; je inventiviteit om steeds weer nieuwe plekjes in Doetinchem te vinden voor het ophangen van de posters voor concerten; en last but not least de taak die je hebt aanvaard om de donateursactie ieder jaar weer op te zetten. En vooral dat laatste is werkelijk geen sinecure. Daar zal Nettie heerlijk van mee hebben kunnen genieten. Nettie die overigens een trouw bezoekster is van de GM-concerten en heel veel andere activiteiten van GM. Misschien heeft zij je een poosje geleden ook ingefluisterd dat het tijd werd om alleen nog maar voor kwaliteit te gaan, waardoor je besloten hebt je carrière bij Mooi Koor Man te beëindigen….
Wat overigens opvallend is dat de vertegenwoordiging van voormalige postbodes in ons koor bovenmodaal is. Na je eerste schreden in de groenten in Ulft, ben je zo’n 43 jaar geleden naar Doetinchem verhuisd om daar verder als postbode je brood te verdienen. Rondbrengen doe je trouwens nog steeds na je pensioen, want nog steeds bezorg je brood, maaltijden, vlees voor barbecues of bloemen. Makkelijk hoor, want Wim kent de weg. Sinds jullie verhuizing vanuit Overstegen naar het centrum van Doetinchem, vlak bij de molen, profiteren jullie van het feit dat alles lekker dichtbij is. In de middag even ’n lekker kopje koffie in de stad? Wie doet me wat. Maar…. dus nog steeds lekker druk. Ook als het gaat om klussen bij de kinderen. Die twee hebben bij jullie een fijne, zorgeloze tijd doorgebracht, volgens eigen zeggen. Vakanties altijd er op uit, caravannen; fietsen mee en Europa verkennen. Ja, de van Weeldentjes vormen een goed en harmonisch span. Hoewel, hoewel……, die ene keer dat er een kanotocht in Frankrijk gehouden werd. Dat liep een beetje uit de hand en ontaardde bijkans in een complete cruise waar maar geen einde aan kwam. Dat was toen wel even iets anders dan ‘Love Boat’. Toen heeft Nettie onder ede verklaard nooit meer met Wim samen in een kano te te willen zitten.
Wim en Nettie, van harte proficiat namens ons allen. Graag nemen we jullie op in de club van 50+ gehuwden van ons koor en we hopen van harte dat je samen nog lang het clublied zult zingen dat we nu aanheffen onder leiding van muzikale alleskunner Ben Simmes….en aanwezige mannen, als jullie nog geen koorlid zijn: let vooral op de laatste regel: ‘Dus mannen weest niet bevreesd en zing maar met ons mee’!
Steven van Woerkom