In Memoriam John Koster

JohnKoster

Toespraak bij begrafenis John Koster

Beste Margriet, Patrice en Bert, Max en Femke , Susan en Paul , Natjay, en Nino
Enkele weken geleden was hij bij het Onland nog het stralende middelpunt van een verrassingsaubade, die we hem mochten brengen bij gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag.
Hij, jullie, maar ook wij, genoten daarvan met volle teugen.

Over die verrassing heb ik een stukje voor onze website geschreven dat eindigde met de woorden: Wij hopen dat hij weer heel snel in ons midden is en wensen hem nog heel veel jaren toe bij ons.
Hoe snel kan het allemaal veranderen.
Vandaag al nemen we afscheid van John. Hij maakte onze slogan: het Gaanderens Mannenkoor, daar wil je bij horen, meer dan waar.
Op verjaardagen in de familie werd hij steevast door zwager Ben Schepers uitgenodigd bij ons te komen zingen. Uiteindelijk deed hij dat. Plichtsgetrouw als hij was ging hij uiteindelijk weg bij Arti Sacrum . Hij voelde zich bij ons direct thuis.
Voor zijn operatie in Utrecht lag hij met ons jubileum T shirt aan in het ziekenhuisbed en vol trots vertelde hij aan de verpleging en de artsen dat hij in Gaanderen zong. Het shirtje dat noodgedwongen stuk geknipt moest worden, werd op zijn feest vervangen.
Nu heeft hij er voor gekozen om, mocht er na dit leven nog iets zijn, om heel herkenbaar als koorlid aan iedereen (en waarschijnlijk ook aan zijn vader) te kunnen zeggen dat hij bij het Gaanderens mannenkoor hoorde, of nog veel meer hoort.
John, hij zei niet veel, maar wat hij zei bleef hangen. Hij verkocht zijn donateurskaarten aan iedereen die hij, familie of niet, tegen kwam.
Hij vond dat de hele wereld donateur moest worden. Doe mij nog maar wat kaarten.
Trots vertelde hij vaak over zijn gezin en dat dat ook een hechte club is, hebben we zowel in Mei als de laatste weken ervaren.
Hij wist wat hij wilde. Liggend in bed en met het gele boek in de hand koos hij zelf de nummers voor deze dienst uit, hij wilde ook weten of zijn keuze gehonoreerd kon worden. Hij vond het erg fijn om te weten wat ik hier deze morgen zou gaan zeggen . Natuurlijk John, we zingen en we doen het voor jou. Woensdagavond luisterde je nog aan een opname van ons waterconcert vorig jaar. Piet Soons had jou de cd gebracht.
Is het toeval dat na zijn feest , twee keer, de foto waarop hij samen met zijn broer stond gepubliceerd werd. Is het vreemd dat zijn overlijden twee dagen achter elkaar in diezelfde krant vermeld stond ?
Wij schreven dat hij voor zijn koor leefde, wij schreven dat hij heel graag bij onze club wilde horen.

John, bedankt voor wat jij was bij en voor ons koor. De eerst rij bij de tweede tenoren zal er anders uit te komen zien. We zullen je missen.
En Margreet, je blijf altijd welkom bij onze club. We weten dat je je rol als gastvrouw met verve en graag vervult en je kruidenkoek, Margreet, die hoort bij jou, John was er trots op om te kunnen vertellen dat jij die gebakken had.
Goodnight John, you have closed your eyes , Remember all the songs you sang with us.
Wij zullen the Lullabye, jouw favoriete nummer, straks op ons concert op 29 september aan jou opdragen.
Rust zacht makker.